Man kan også drukne i succes!

…hvad gør du hvis din virksomhed pludselig bliver for sexet?

Når man starter en virksomhed, så bekymrer man sig oftest om man nu også er i stand til at skabe en fornuftig omsætning … og det er selvfølgelig også rigtig vigtig! Men har du nogensinde tænkt over, at du faktisk også kan drukne i succes og at det kan være lidt af en katastrofe, hvis du ikke har en plan for hvordan du vil håndtere det?

Prøv lige at tænke med ud af denne sti her ….Det går helt fantastisk, dine kunder elsker dit produkt og du bliver taget med på en bølge på de sociale medier der skaber en steppebrand af efterspørgsel! Fra jubelstorm til panik, for lige pludselig kan du ikke følge med efterspørgslen!

Du mangler varer, du har ikke tid til at tage telefonen, I kan ikke nå at svare kunderne på jeres sociale medier, produktionen kan ikke følge med, du kan ikke nå at betale regningerne, du har ikke tid til at finde ud af hvor du kan finde flere leverandører, du er løbet tør for råvarer ….ja fortsæt selv tankerækken! Det er altsammen parametre som kan sikre dig dårligt ry, shitstorms, sure kunder osv. – og så er du pludselig kendt for dårlig service, utroværdig markedsføring osv.

Sådant et scenarie er en af grundene til, at du bør tænke skalérbarhed med ind i din forretningsmodel. Du skal fremtidssikre din forretningsmodel ikke kun tænke i “worst case scenarios” men også i “best case” og tage højde for at du kan få stor succes. Her kan du bruge en såkaldt skalérbar plan, dvs. en plan for hvordan man håndterer virksomhedens vækst indenfor de fire parametre:

Kapaciteten – fx flere ansatte, mere lagerplads, flere råvarer, flere leverandører, partnerskaber
Produktionen – fx flere maskiner, flere udviklere, større lokaler, smartere tidsbesparende løsninger som digitalisering, optimering af processer osv.
Distributionen – fx nye distributions-kanaler, nye geografiske markeder, digitalisering osv.
Afsætningen – fx nye forhandlere, nye salgskanaler, nye marketing-tiltag osv.

En god skalérbar løsning er i stand til at løfte omsætningen uden at omkostningerne vokser proportionelt, ellers vil der ingen forretning være i at lade virksomheden blive større.

Dette kan fx gøres ved at optimere produktionen, outsource til andre, springe fordyrende mellemled i distributionen over, sælge over Internettet, partnerskaber med større spillere på markedet osv. Et kritisk punkt for skalérbarhed er at finde løsninger, der hvor man selv bliver flaskehals og ens tid bliver den mest knappe resource. Mange IT produkter sælges fx igennem partnere, som servicerer kunderne. Franchise løsninger som fx 7- eleven, MC Donald´s eller Matas kan også være en måde at gøre sin forretningsmodel skalérbar på. Eller du kan vælge den sociale model med at stifte et Kooperativ med flere ligeværdige medejere efterhånden som virksomheden udvikler sig.

Den lille virksomhed har også brug for en “too sexy” strategi!

Selvom du er en lille lokalt orienteret livstils-virksomhed, som egentlig ikke drømmer om at blive større, så er det stadig vigtigt at have en plan for hvordan man håndterer, hvis man pludselig bliver for sexet! For det kan også være en strategi, at kunne kommunikere en fin fortælling om at du har taget valg om kun at bruge den økologiske råvare når den er i sæson eller kun vil bruge håndplukkede særlige producenter, at du vil have tid til dine kernekunder osv. På den måde kan du signalere du eksklusivitet, aktivt valg og omtanke i stedet for at ende i en shitstorm af sure kunder som beskylder dig for dårlig service.

Tænk over følgende spørgsmål

Hvor kunne din vækst og omsætning komme fra?

Kan dit produkt sælges uden konsulentydelser og andre tidskrævende aktiviteter, eller kan det sælges gennem andre der kan levere dette?

Hvordan vil du producere og distribuere til et større eller globalt marked?

Hvordan kan du gøre dette uden at omkostningerne vokser proportionalt?

Hvordan kan din succesfortælling lyde, hvis du pludselig får mere vind i sejlene end planlagt?

Man kan også drukne i succes!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *